Οι εικόνες, η μουσική και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο ιστολόγιο αποτελούν ιδιοκτησία των δημιουργών τους. Η παρουσίασή τους έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα στα πλαίσια συγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος του Γυμνασίου Μαλίων.

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΣΚΑΚΙ: ένα μαθηματικό παιχνίδι.

Μια από τις χώρες που διεκδικούν την καταγωγή του σκακιού είναι και η Ινδία. Ο μύθος λέει πώς ένας μαχαραγιάς που  έπληττε φοβερά, ζήτησε να του φτιάξουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Με το σκάκι ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που θα έδινε στον εφευρέτη του ότι του ζητούσε. Αυτός του ζήτησε σιτάρι έτσι ώστε στο πρώτο τετράγωνο της σκακιέρας θα έβαζε ένα σπυρί σιτάρι, στο δεύτερο δύο, στο τρίτο τέσσερα, στο  τέταρτο οκτώ και θα συνέχιζε έτσι μέχρι να καλυφθούν και τα 64 τετράγωνα της σκακιέρας. Ο μαχαραγιάς δέχτηκε, ευχαριστημένος που δεν του ζήτησε χρυσό ή πολύτιμους λίθους.
Εσείς τι λέτε; Είχε δίκιο ο μαχαραγιάς; Μπορείτε να υπολογίσετε πόσα σπυριά σιτάρι θα έπαιρνε ο εφευρέτης.

 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μπορεί να πάρει πολύυυυυυυυυυυ...........           χρόνο !!!

Αν ένα σπυρί σιτάρι ζυγίζει 0,20 γραμμάρια, πόσο σιτάρι πήρε ο εφευρέτης;

Αν ζούσαν στην εποχή μας και το κιλό το σιτάρι πωλείται 2 ευρώ, πόσα θα κέρδιζε ο εφευρέτης;

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ " ΚΑΓΚΟΥΡΟ 2012 "

     Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012, έγινε ο μαθηματικός διαγωνισμός " ΚΑΓΚΟΥΡΟ ".
     Στα Μάλια διοργανώθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος: " Αχ!   αυτά τα προβλήματα........    Είναι μαγεία!!!!  " από τη Μαθηματική ομάδα του Γυμνασίου Μαλίων.
    Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος παιδιά από το 1ο και το 2ο δημοτικό Μαλίων , από το Γυμνάσιο Μαλίων και από το 1ο και 2ο δημοτικό Αγ.Νικολάου.
    Ευχαριστούμε το Δήμο Χερσονήσου για την παραχώρηση της αίθουσας συμβουλίων του πρώην Δήμου Μαλίων και την αίθουσα του ΚΑΠΗ Μαλίων, καθώς και την ενορία Μαλίων για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. 
    Ευχαριστούμε επίσης τους επκαιδευτικούς  του Γυμνασίου Μαλίων και των Δημοτικών σχολείων Μαλίων που αφιλοκερδώς βοήθησαν για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού.


                                                                  Οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
    
                                                                           Ευδοξία Ροβίθη
                                                                           Νίκη Σφακιανάκη
                                                                           Ευαγγελία Τζομπανάκη                 
                                                                             

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑ.............

Ο Χρήστος αποφάσισε να βάψει το δωμάτιό του. Αν μέχρι τις 2:00 μ.μ. έχει βάψει τα 2/3 του δωματίου και μέχρι τις 2:30 τα 3/4 του δωματίου, ποια ώρα θα τελειώσει το βάψιμο του δωματίου; Αν η αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση αρχίζει στις 5:20, θα έχει τελειώσει για να μπορέσει να τη δεί;