Οι εικόνες, η μουσική και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο ιστολόγιο αποτελούν ιδιοκτησία των δημιουργών τους. Η παρουσίασή τους έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα στα πλαίσια συγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος του Γυμνασίου Μαλίων.

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

TESSELLATIONS

     Tessellations (πλακόστρωση), είναι η κάλυψη του επιπέδου με φιγούρες χωρίς να υπάρχουν κενά ή να γίνεται επικάλυψη. Ξεκινούμε από ένα γεωμετρικό σχήμα και με αφαίρεση και επικόλληση σε άλλο σημείο, χρησιμοποιώντας  μετασχηματισμούς ( μεταφορά, περιστροφή, ανάκλαση ), κατασκευάζουμε τη φιγούρα που θα χρησιμοποιήσουμε για κάλυψη του επιπέδου.

      Τα γεωμετρικά σχήματα που καλύπτουν πλήρως το επίπεδο, είναι το ισόπλευρο τρίγωνο( τρεις ίσες πλευρές και τρεις γωνίες ίσες με 60 μοίρες η καθεμιά), το τετράγωνο(τέσσερις ίσες πλευρές και τέσσερις γωνίες ίσες με 90 μοίρες η καθεμιά)  και το κανονικό εξάγωνο(έξι πλευρές ίσες και έξι γωνίες ίσες με 120 μοίρες η καθεμιά).

  
Αυτή η πλακόστρωση ονομάζεται κανονική.
Αν χρησιμοποιηθούν δύο ή περισσότερα κανονικά πολύγωνα για την κάλυψη του επιπέδου, έτσι ώστε γύρω από κάθε κορυφή να χρησιμοποιούνται με την ίδια σειρά, η πλακόστρωση ονομάζεται ημικανονική ή αρχιμήδεια.

            Πολλοί καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει   Tessellation στα έργα τους. Ονομαστός ο Ολλανδός M.K.Escher.
Tessellations του Esher:


ΠΗΓΕΣ:              1) http://mathworld.wolfram.com/Tessellation.html
                             2)http://www.mathpuzzle.com/Tessel.htm
                             3)http://britton.disted.camosun.bc.ca/escher/jbescher.htm
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου